SERGIO OLIVA PDF Печати Е-пошта
(0 Votes)
Напишано од Maja   
Среда, 24 Ноември 2010 11:34
Роден: 4.7.1941

Прекар: \"The Myth\"
Место: Guanabacoa, Cuba
Тежина: 111 kg definiran
123 kg ван сезона
Гради: 147 cm
Половина: 68.5 cm
Листови: 51 cm

Sergio Oliva беше член на кубанскиот национален тим во кревање на тегови. Додека екипата била во Кингстон, Јамајка1962 година, Sergio ја искористи оваа шанса и пребега во САД. Најпрво живеел во Miamiju, каде работел секакви физички работи и во 1963 година се сели во Chicago. Таму ќе се вработи како полицаец и од кревање на тегови потполно се префрла на бодибилдинг. 1966-та година ја освојува IFBB титулата Mr World  и истата таа година настапува и на  Mr Olympiji каде титулата сепак ќе ја освои Larry Scott.

После тоа Sergio со сите свои мускулни групи, со малите зглобови, одличната симетрија и сензационалната маса стекнува репутација на непобедлив такмичар. Oliva 1967 година ја освојува титулата IFBB Mr. Universe,  а потоа три пати со ред ја освојува најпрестижната титула Mr. Olympia (1967-1969). Arnold Schwarzenegger во 1970-та година му ја превзема титулата и така му се реваншира за претходниот пораз. Од како ќе го изгуби двобојот со Arnoldom 1972 година на Mr. Olympiji, Sergio повејќе не се такмичи под покровителство на IFBB, се до 1984 година, кога со полни 43 години го освојува осмото место на  Mr Olympiji.  Истото место го освојува и следната година и така завршува кариерата на човекот кој го носеше помалку таинствениот прекар  \"The Myth\". Sergio Oliva се уште живее во Chicagu.
Sergio Oliva и ден-денес се смета за билдер со најдобра генетика во историјата на бодибилдингот. Со раце поголеми од својата глава, танка половина и сјајни масивни бутини,  Oliva е спрема мислењето на повејќето експерти на ова подрачје беше едноставно- ЕДИНСТВЕН!!!!

Освоени титули:

1965

• AAU Junior Mr. America
  • AAU Mr. America-Most Muscular

1966

• AAU Junior Mr. America
  • AAU Junior Mr. America- Most Muscular
  • AAU Mr America-Most Muscular
  • IFBB Mr. World

1967

• IFBB Mr. Universe
  • IFBB Mr. Olympia